FACQ eco

La Maison Verte Alle antwoorden op uw vragen over een milieuvriendelijke woning.

1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 9 9
waar economie en ecologie elkaar ontmoeten

9 Oplossingen

voor een ecologische en economische inrichting van uw woning

Beweeg de muis over het huis en klik om de oplossingen te ontdekken.

4. Zonne-energie

Wist u dat de zon kan instaan voor gemiddeld 50% van de jaarlijkse warmwaterproductie van een gezin? Elke plek die geniet van een aantal uren zonneschijn leent zich voor de installatie van een zonneboiler

Deze drie elementen van de zonneboiler zorgen voor z’n efficiëntie

> De zonnecollectors: energie wordt warmte
Ze nemen de energie van de zonnestralen op en zetten ze om in warmte-energie. Deze warmte verhoogt de temperatuur van een warmtedragende vloeistof die van de collectors naar een wateropslagvat circuleert en daarbij via een zonnestation loopt.

> De boiler: warm water het hele jaar door
Om de behoefte aan sanitair warm water het hele jaar door te kunnen vervullen, wordt de boiler uitgerust met een bijverwarming die overneemt indien nodig: een elektrische weerstand (elektrische bijverwarming) of een wisselaar aangesloten op een ketel (bijverwarming door de C.V.).

> Het zonnestation: het zenuwcentrum van de installatie
Het beheert de installatie en stuurt de pomp aan die door de collectors opgenomen warmte naar de boiler overbrengt.

Onze producten

Précédent
Suivant

Advies

Om gemiddeld 50% van de energiebehoefte te dekken met zonneenergie, dienen enkele regels op het gebied van dimensionering te worden nageleefd:

installatievoorwaarden van de zonnecollectors

Het rendement van een zonneboiler hangt van verschillende factoren af:

> De oriëntatie van de woning: de optimale oriëntatie voor zonnecollectors is pal naar het zuiden. Er is een kleine variatie van de energie tussen +/- 45° (zuidwest en zuidoost).

> De helling: de ideale helling heeft een hoek van 45°, maar de prestatie wordt weinig beïnvloed indien de helling van de collectors tussen 30° en 60° ligt.

> Het zonnemasker: dit zijn de schaduwen afkomstig van een gebouw, een boom of een muur die de zonnecollectors afschermen van de zon.

> Het aantal geïnstalleerde collectors: in functie van de zonnegraad.

Installatievoorwaarden van de boiler

De keuze van een individuele zonneboiler is afhankelijk van de energiebehoeften die voldaan moeten worden om voldoende warm water te produceren in een woning (douche, bad, was, keuken…).

> Het aantal bewoners in het huis en de verbruiksgewoonten hebben een invloed op de warmwaterbehoefte en dus op de keuze van de inhoud van de boiler.

> Het verwarmingssysteem van het huis
er is een bijverwarming nodig die in werking treedt wanneer er onvoldoende zonneschijn is om 100% van de sanitaire wamwaterbehoefte te kunnen waarborgen (elektrische weerstand of hydraulische wisselaar aangesloten op een ketel).

> De aard van het water (agressief of kalkhoudend water).

Voor elke installatie

Zowel voor installatie in een bestaand huis als in een nieuwbouw moet u zich wenden tot de dienst stedenbouw van de gemeente waar de zonnecollectors zullen worden geïnstalleerd. Een bouwvergunning is immers slechts in bepaalde gevallen nodig, zoals bijvoorbeeld in een beschermd gebouw of naargelang de configuratie en de plaats van de collectors.

produit
Zonnepaneel FKT

Merk: Junkers


Onze adviseurs zijn er om u te helpen. Aarzel niet om hen te contacteren of zelfs om een afspraak te maken in ons Groene Huis!

produit
SK300-1 BOILER SOLAR SOL 132L

Merk: Junkers


De sterke punten
• Vlak type (207x114,5 cm) voor horizontale of verticale montage
• Montagevriendelijk: systemen in aluminium en lichte glasvezelprofielen
• Overal op te stellen: op een hellend of plat dak, tegen de gevel...
• Duurzaamheid: gemaakt met technieken en materialen uit de vliegtuigindustrie
• Compatibiliteit: alle Junkerscondensatieketels laten zich probleemloos combineren met de Junkers-zonnepanelen. Ze sluiten technisch perfect op elkaar aan

Onze adviseurs zijn er om u te helpen. Aarzel niet om hen te contacteren of zelfs om een afspraak te maken in ons Groene Huis!